Napelem tábla forgató mechanika
Napraforgó = Napkövető mozgás = Kiemelkedően jobb hatásfok

A napelem tábla mozgatása a napi napjárást követve jelentős hatásfok javulást eredményezhet. Ez akkor a legmegfelelőbb, ha a napsugárzás beesési szöge közel merőleges. Ez reggeltől estig csak akkor érhető el, ha a napelem a nap járását egész nap a lehető legjobban követi, így állandó marad a közel merőleges beesési szög. Optimális esetben akár 30-50%-os teljesítmény növekedés is elérhető a fix telepítésűekkel szemben.

A mozgató mechanizmus elhelyezhető talajon, kertben vagy lapos tetőn is. A tápellátást 230V-ról lehet megoldani, a fogyasztása nem jelentős, mindössze kb. 50 W és ez természetesen szakaszosan értendő, amikor mozdítani kell.

Maximum 30 m2 felületű napelemet lehet egy forgató mechanikára felépíteni.

A mechanika folyamatosan követi a napot. Ha a napot felhő időszakosan eltakarja, megkeresi a legvilágosabb helyet az égbolton, majd újra visszaáll a napra.

A mechanika a napelem táblák méretéhez készül, így teljes mértékben szeményre szabható.

A napelem táblák felső szélén, középen helyezkedik el a speciális fényérzékelő, amely biztosítja, hogy mindig a legoptimálisabb irányba álljon a szerkezet.

A mechanika kis karbantartási igényű, felügyeletet nem igényel, telepítés és beállítás után automatikusan működik. A vas szerekezet igen erős, időjárás álló és viszonylag nagy szélterhelést bír.

Telepítéskor a beállítjuk a legoptimálisabb dőlésszöget. Magyarországon déli tájolás esetén 35˚-os dőlési szöget szokás megadni. Az utolsó képe alatti ábrán a napsugárzás-jövedelem csökkenése látható az elnyelő felület dőlésszöge és tájolása függvényében. Teljesen egyértelmű, hogy milyen fontos, és mennyire sokat számít, ha tudjuk követni a napsugárzást a bemutatott forgató mechanikával.

Érdemes időnként szemrevételezéssel ellenőrizni a napelem táblák felületének tisztaságát. Amennyiben olyan szennyeződés látható, melyet a természetes csapadék nem tud eltávolítani, érdemes lemosni, de mechanikai behatástól óvni kell. Az üvesfelület ugyan rendkívül erős, de ennek ellenére sérülékeny, tehát csak olyan eszközzel tisztítható, mint például szivacsos ablaktisztító.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a megoldás, kérdése lenne vagy több információra lenne szüksége, kérem keressen az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 20 558 4927

E-mail: ujfalu@supraktv.hu

Napelem táblák a forgató szerkezeten

A mechanika hátulról nézve

Stabil alapra helyezzük a fém szerkezetet

A rendszer rövid idő alatt megtervezhető, kiépíthető

A forgató motor időjárás álló kivitelben

Erős, robosztus mozgató erőátvitel biztosítja a biztos pozícionálást

A dőlésszög és tájolás nagyban befolyásolja a hatékonyságot